top of page

10 טיפים ליום שאחרי הלידה

הרשי לי לספר לך את האמת - זו לא רק הולדת תינוק, זו גם הולדתם של אמא ואבא. ערכתי עבורך 10 טיפים ששווים זהב! רשמי אותם ויישמי, הימים שלאחר הלידה יראו אחרת לחלוטין!


1. אין צורך לקלח את התינוק

מהפכני, אה?! חשבי על זה - תינוק לא מלוכלך. הרי קקי ופיפי מנקים באופן ממוקד (ועדיף עם מים חמימים). מחקרים מראים שתינוקות שמקלחים אותם בבתי חולים נוטים להירדם לאחר מכן בגלל הלחץ והחרדה (רחיצה מהירה ופרקטית והפרדה מן האם), דבר שגורר פספוס של הנקה או שתיים ורצף של השפעות גם על יצור החלב אצלך. כמו כן, מים זה המקור המרגיע והמוכר של התינוק, לכן, מקלחת היא טקס נעים ומרגש, שמרי אותה לזמן שאת נינוחה ופנויה לכך או לימים שהתינוק צריך לווסת גירויים (גם עשרה ימים וחודש אחרי הלידה).





2. תיאום ציפיות

יש נטיה לחשוב שכולם יודעים ומבינים מה את עוברת ומה את צריכה. בתוספת ההורמונים המשתוללים וחוסר הביטחון של ההתחלה, תיתכן תחושה של אכזבה ובדידות. אל תצפי שבן זוגך או חברותייך יבינו אותך בטלפתיה, תגידי, תבקשי תדרשי. לא תאמיני לכמה עזרה ונכונות תזכי אם רק תבקשי במילים פשוטות ללא סאבטקסט ותחכום - אמרי מפורשות מה את צריכה.


"אם משהו לא הולך כשורה, צרי קשר מיידית (!!) עם יועצת הנקה פרטית, אל תחכי שלושה ימים להגעתך הביתה"

3. סקס אחרי הלידה

זוגיות אחרי לידה היא נושא רגיש במיוחד. לאחר הלידה את מתבקשת לבקר אצל רופא כדיי לבדוק את הכשירות הפיזית. בואי, מין זה לא רק עניין פיזי. זו תקופה שבה כל האנרגיה מופנת לטיפול בתינוק ויש נשים שחוות קושי בחלוקה בין תפקידן כאם לבין החיבור שלהן לעצמן, לגופן ולתשוקה מינית. זה אינו מצב תמידי והוא ללא ספק קשור לאינטנסיביות של ההתחלה, אך אם יתווספו אליו רגשות אשם והערות מצד בן הזוג, עתיד הוא להפוך לתהום עמוקה של פערים וחוסר הבנה. ספרי מראש לבן הזוג שלך על המורכבות הרגשית שעלולה לצוף ועל כך שאולי תצטרכי את הזמן שלך. דרך נפלאה להגיע לליבך היא דרך התמיכה בך, הטיפול בתינוק ובפירגון על היותך אמא נפלאה.


4. היציאה הראשונה

אחד הדברים המפחידים ביותר הוא היציאה הראשונה שלאחר הלידה. בין אם יש תפרים ובין אם לא, האיזור רגיש ולכן יש חשש ללחוץ. נשים נוטות להתאפק ואז, מבלי להתכוון נכנסות למסכת של עצירות וטחורים שכלל לא קשורה ללידה. ממליצה לך בחום להיערך מראש עם ״שיקוי הקסמים״ שמאפשר יציאה רכה ולשתות אותו בתוספת אוכל קליל וירקות עד לשתי יציאות רכות שיחזירו לך את הביטחון לאחר הלידה (חכי קצת עם הסושי והסטייקים). שיקוי הקסם: הרתיחי פעמיים ב 2 ליטרים מים, 3 שזיפים מיובשים, 2 תמרים, קינמון וציפורן לפי הטעם, סנני ושמרי בבקבוק. (מומלץ לבקש מחברה להכין לך עם תחילתה של הלידה כך שזה יהיה טרי).


5. שטיפות וגינליות

ארגני לעצמך כוס או בקבוק בשירותים כך שאחרי כל יציאה (מכל סוג) תוכלי לשטוף בקלות ולשמור על המקום נקי.


6. הכנה להנקה

אם את מעוניינת להניק, גם אם לתקופה קצרה, כדאי מאד לעשות הכנה מקדימה. בשעות ובימים שלאחר הלידה יש חלון הזדמנויות קריטי לביסוס ההנקה ויצירת חלב שאינך רוצה לפספס רק בגלל ש״לא אמרו לי״. אם משהו לא הולך כשורה, צרי קשר מיידית (!!) עם יועצת הנקה פרטית (ממליצה לשמור את המספר מראש) אל תחכי שלושה ימים להגעתך הביתה ואל תסמכי על יועצות של בית החולים (אין מספיק תקנים ורובן מדריכות ואינן יועצות).


7. הנקה צריכה עידוד

אם את חפצה בהנקה מלאה או חלקית, תדעי שאם תהיה לך תמיכה מוראלית הסיכויים שתצליחי להניק יגדלו משמעותית. בגדול, הנקה זה ל״עצלניות״ זה הכי קל, מהיר נוח ונייד. עם זאת, עבור לא מעט נשים, התקופה הראשונית שלאחר הלידה מכילה המון קשיים והתמודדויות עם ההנקה, והנושא הופך להיות רגיש ומעורר אמוציות. לא פעם תשמעי הערות על עצם ההנקה או הרצון שלך להניק, כדאי להתעלם ולהכין את הקרובות אליך לכדיי פירגון, תמיכה ועידוד בנושא. כדיי לצלוח את הקשיים הללו יש צורך ביועצת הנקה מקצועית, אך בהכרח גם בתמיכה משפחתית וחברתית.


8. רכישת חזיות הנקה

נשים רבות רוכשות חזיות הנקה יקרות מבעוד מועד. במהלך ההריון, השדיים מלאים ומוצקים, בימים הראשונים שלאחר הלידה הם הולכים להכפיל את הנפח שלהם (קראת נכון!), ותוך כחודש ימים הגודל יתמתן ויתאזן. לכן, אם לרכוש חזיות ייעודיות, עשי זאת אחרי.


9. הטלת סמכויות

כל מה שהתינוק שלך צריך נמצא עליך: קול, תנועה, מגע, קול וחלב. הוא צריך אותך בריאה בנפשך, נינוחה, שמחה, רגועה וחיונית. אז נסי לשחרר מהפרפקציוניזם, מהציפיות של עצמך להיות הכל מהכל והטילי סמכויות. זה הזמן להזמין עוזרת, לבקש סירי אוכל מהחברים והמשפחה, להעביר לבן הזוג את המשימות ולא להתעסק במטלות הבית.


10. מנשא, חברך הטוב!

לכל התינוקות יש צורך במגע ועיטוף. הם נולדים ״לא אפויים״ וזקוקים לתנאים רחמיים גם בחודשים הראשונים לחייהם: חושך, תחימה, חום גוף, קול מוכר וכו׳. יש תינוקות רגישים יותר ויש פחות, בכל אופן, לא מעט נשים מוצאות עצמן שעות ארוכות עם תינוק על הידיים, מה שגורר לא פעם כאבים, דלקות פרקים ובעיקר קושי מנטלי עמוק. כאן המנשא נכנס לתמונה! התינוק עליך, בטן לבטן, רגוע, נינוח, במרחב עטוף ומוכר, מריח אותך, מקשיב לך וזוכה להיות בתנועה מתדמת. לך זה מאפשר לנוע במרחב בעצמאות ומשחרר את ידיך. כדאי שיהיה רך ותומך בצורתו הפיזיולוגית של העובר.


דברים קטנים עושים שינוי גדול. הימים הראשונים מבלבלים, מאתגרים ומלאי תחושות והתרגשות. עוגנים מן הסוג הזה יכולים לתת לך ביטחון ולתמוך בדיוק ברגעים הקשים. הכנה מקדימה עושה את כל ההבדל.


אורטל כהן,

מדריכת הכנה ללידה, מורה ליוגה והריון בתנועה, בעלת מרכז הכנה ללידה - ״לידה בעמק״, ומלווה זוגות בתהליך הלידה וההורות.






Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page